1:-Who among the following person was appointed as the constitutional adviser to the Indian Constituent Assembly?
A:-C. Rajagopalachari B:-G.V. Mavalankar
C:-Benegal Narsing Rao D:-Balwantrai Mehta
2:-The Indian constitution borrowed the idea of 'single citizenship' from
A:-Canada B:-Britain
C:-France D:-Germany
Answer: B
3:-Which Article of the Indian constitution is related with the 'Abolition of untouchability'?
A:-Article 17 B:-Article 20
C:-Article 12 D:-Article 15
Answer: A
4:-What is the time limit to get the information under R.T.I. Act of 2005?
A:-7 days B:-14 days
C:-45 days D:-30 days
Answer: D
5:-When was the National Food Security Act passed?
A:-2013 B:-2007
C:-2009 D:-2012
Answer: A
6:-Who among the following started the system "A school along with every church" to make education available to all sects of people?
A:-Herman Gundert B:-Edward Brennen
C:-Rev. Meed D:-Rev. Fr Kuriakose-Elias Chavara
Answer: D
7:-The first General Secretary of S.N.D.P is
A:-Sree Narayana Guru B:-Kumaranasan
C:-N. Krishnan D:-C.V. Kunhiraman
Answer: B
8:-Who among the following person became the martyr in the Paliyam Sathyagraha of 1947-'48?
A:-Velukkutty Arayan B:-A.G. Velayudhan
C:-C. Kesavan D:-C.V. Kunhiraman
Answer: B
9:-Who was the leader of the Kayal Sammelanam of 1913, a meeting against the restriction for lower caste people in assembling any common place?
A:-Pandit K.P. Karuppan B:-Sahodaran Ayyappan
C:-Ayyankali D:-Dr. Palpu
Answer: A
10:-The channar agitation took place during the time of which Travancore king
A:-Avittom Thirunal Balaramavarama I
B:-Chithira Thirunal Balaramavarma II
C:-Sreemoolam Thirunal Ramavarma
D:-Uthram Thirunal Marthandavarma
Answer: D
11:-The founder of the Ezhava Mahasabha is
A:-C. Kesavan B:-Nataraja Guru
C:-Dr. Palpu D:-Bodhananda Swamikal
Answer: C
12:-Who was the volunteer captain of the Guruvayoor Satyagraha?
A:-K. Kelappan B:-P. Krishnapillai
C:-A.K. Gopalan D:-Mannath Padmanabhan
Answer: C
13:-Who is known as the Father of Malayalam journalism?
A:-Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
B:-Chengulathu Kunhirama Menon
C:-Kandathil Varghese Mappilai
D:-Vengayil Kunhiraman Nayanar
Answer: B
14:-Kerala Sangeetha Nataka Academy is located at
A:-Kannur B:-Thiruvananthapuram
C:-Ernakulam D:-Thrissur
Answer: D
15:-Who among the following person is known as the 'Jhansi Rani of Travancore'?
A:-Accamma Cherian B:-Parvathi Nenmenimangalam
C:-A.V. Kuttimalu Amma D:-Arya Pallam
Answer: A
16:-When is the National Science Day?
A:-February 28 B:-January 11
C:-December 11 D:-September 13
Answer: A
17:-Who wrote the poem 'Ente Gurunathan' in praising Mahatma Gandhi?
A:-Ulloor S. Parameswara Iyer B:-Vallathol Narayana Menon
C:-G. Sankara Kurup D:-Changampuzha Krishnapillai
Answer: B
18:-Who was the founder and publisher of the newspaper 'Swadeshabhimani'?
A:-Kuttippuzha Krishnapillai
B:-Swadeshabhimani Ramakrishnapillai
C:-Vakkom Abdul Khader Moulavi
D:-Kesari Balakrishnapillai
Answer: C
19:-Which of the following country will host the FIFA 2022 World Cup Football?
A:-Sharjah B:-China
C:-Qatar D:-Russia
Answer: C
20:-'Madad' is the name given to the recent Flood Relief Operation by the
A:-Navy B:-Airforce
C:-Fishermen D:-Army
Answer: A

No comments:
Post a Comment