Wednesday, 3 April 2019

SOLVED QUESTION PAPER


1. The act which declared India as an independent and sovereign state : 
(A) Indian Councils Act, 1851        
(B) Indian Independence Act, 1947
(C) Charter Act, 1932                
(D) Government of India Act, 1935
Ans: B

2. The preface with which our constitution begins is technically known as : 
(A) Frame                    
(B) Article
(C) Preamble       
(D) Preface
Ans: C

3. Pardoning power of the President is stated in article :
(A) 42         
(B) 52
(C) 62         
(D) 72
Ans: D

4. Who authored "Athmanuthapam"?
(A) Fr. Kuriakose Elias Chavara      
(B) Sri Narayana Guru
(C) Chattampi Swamikal                  
(D) Vagbhatananda
Ans: A

5. In which year Gandhiji met Sri Narayana Guru ?
(A) 1925     
(B) 1926
(C) 1927     
(D) 1928
Ans: A

6. Malabar Economic Union was founded by :
(A) Agamananda          
(B) Dr. Palpu
(C) Thirumumbu         
(D) A.K. Gopalan
Ans: B

7. Father of Kerala Muslim Renaissance :
(A) Sayyid Fazal Pookoya Thangal     
(B) Sayyid Alavi Thangal
(C) Sanaulla Makti Thangal                 
(D) Vakkom Abdul Khadir Maulavi
Ans: D

8. Founder of Ooralunkal Labour contract Co-operative society :
(A) A.K. Gopalan          
(B) EMS
(C) Vagbhatananda      
(D) Agamananda
Ans: C

9. The Organisation started by Makthi Thangal in 1899 :
(A) Al-Islam                 
(B) Muslim Aikya Sangham
(C) All Travancore Muslim Mahajana Sabha
(D) Muhammadeeya sabha
Ans: D

10. Who founded Jati Nasini Sabha?
(A) Pandit Karuppan             
(B) Sahodaran Ayyappan
(C) Ananda Theerthan           
(D) Vagbhatananda
Ans: C

11. The founder of Temple Entry movement in Kerala :
(A) T.K. Madhavan       
(B) A.K. Gopalan
(C) C. Kesavan               
(D) K. Kelappan
Ans: A

12. Dr. Palpu served in the medical service under the Government of :
(A) Tamilnadu     
(B) Mysore
(C) Kerala             
(D) Hyderabad
Ans: B

13. The author of the book "Treatment of Thiyyas in Travancore :
(A) Sri Narayana Guru         
(B) Pandit Karuppan
(C) Dr. Palpu                          
(D) C. Kesavan
Ans: C

14. The first principal of CMS college :
(A) Henry Baker             
(B) Benjamin Bailey
(C) Charles Mead           
(D) Norton
Ans: B

15. The first viceroy of British India :
(A) Lord Canning         
(B) Lord Mountbatten
(C) Lord Irwin              
(D) Lord Hastings
Ans: A

16. Which Indian state is connected to Tibet by Nathula pass?
(A) Manipur        
(B) Mizoram
(C) Assam            
(D) Sikkim
Ans: D

17. Chairman of National Human Rights Commission :
(A) Justice H.L. Dattu            
(B) N.K. Singh
(C) Justice B.S. Chauhan       
(D) Om Prakash Rawat
Ans: A

18. Union Minister for defence :
(A) Sushama Swaraj     
(B) Nirmala Seetharaman
(C) Smriti Irani             
(D) Mehbooba Mufti
Ans: B

19. State Fruit of Kerala :
(A) Mango                    
(B) Coconut
(C) Lemon                    
(D) Jackfruit
Ans: D

20. Chairman of Union Public Service Commission :
(A) Dr. S.P. Gupta          
(B) Arvind Saxena
(C) Vinay Mittal             
(D) Deepak Gupta
Ans: B

No comments:

Post a Comment